Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

اداره راهنمایی و رانندگی

فصل دوم ـ شماره‌گذاری و کارت مشخصات ( ماده 2 تا 20 )‌

ماده 2 ـ هر وسیله نقلیه موتوری و غیرموتوری و یدک متصل که در راههای عمومی ‌حرکت می‌کنند باید دارای شماره باشد رانندگی با وسایل نقلیه ‌ای که شماره گذاری نشده یا شماره آنها غیرمجاز است و همچنین گذاردن این قبیل وسایل نقلیه برای رانندگی در اختیار اشخاص دیگر ممنوع است مگر آنکه قبلا اجازه حرکت از شهربانی دریافت کرده و در دست‌داشته باشند. مأموران انتظامی از حرکت وسایل نقلیه مذکور جلوگیری خواهند کرد.

ماده 3 ـ مالک وسیله نقلیه موظف است جهت شماره‌گذاری و اخذ کارت مشخصات‌ وسیله نقلیه خود به شهربانی محل مراجعه و فرم ‌های مربوطه را تنظیم و امضا نماید و به ‌ضمیمه مدارکی که از طرف شهربانی اعلام خواهد شد تسلیم کند.

هرگاه اشخاص دیگری در مالکیت وسیله نقلیه شرکت یا نسبت به آن حق عینی داشته باشند نام و آدرس دقیق آنان نیز باید در درخواست قید شود.
ماده 4 ـ شهربانی پس از دریافت درخواست شماره‌ گذاری و مدارک لازم با رعایت مقررات‌ مذکور در ماده 5 برای شماره ‌گذاری وسیله نقلیه اقدام می‌نماید.

ماده 5 ـ در موارد زیر شهربانی می‌تواند از انجام عمل شماره‌گذاری خودداری نماید:

1 ـ در صورتی که وسیله نقلیه معیوب بوده یا به جهات فنی به کار افتادن آن در راهها خطرناک باشد.

2 ـ چنانچه مشخصات وسیله نقلیه با آنچه در اسناد مربوط ذکر شده مطابق نباشد.

3 ـ اگر شماره‌گذاری وسیله نقلیه قبلا به جهاتی ممنوع اعلام گردیده باشد.

4 ـ هرگاه حقوق دولتی و عوارضی که به موجب مقررات به وسیله نقلیه تعلق گرفته پرداخت‌ نشده باشد مگر با اجازه رییس کل شهربانی‌.

5 ـ چنانچه وسیله نقلیه دارای علایم و تجهیزات پیش‌بینی شده در این آیین ‌نامه نباشد.

ماده 6 ـ شماره‌گذاری بر روی وسیله نقلیه از طریق نصب پلاکی که وسیله شهربانی تهیه‌ می‌گردد انجام خواهد شد.

انواع پلاکها و ابعاد و رنگهای آنها برای وسایل نقلیه مختلف از طرف شهربانی معین و اعلام‌ می‌شود.

دارندگان وسایل نقلیه مکلفند در مواقعی که شهربانی لزوم تجدید و تعویض شماره‌ ها را آگهی می‌نماید برای تجدید و تعویض شماره وسیله نقلیه خود اقدام نمایند.

ماده 7 ـ نصب پلاک به طریق زیر به عمل می‌آید:

اگر وسیله نقلیه دارای سه چرخ یا بیشتر باشد یک پلاک در جلو و پلاک دیگر در عقب آن‌نصب می‌گردد.

در یدکها و وسایل نقلیه ‌ای که دارای دو چرخ هستند فقط یک پلاک در عقب نصب می‌شود.

پلاک عقب باید در محلی نصب گردد که با نور چراغ عقب وسیله نقلیه قابل خواندن باشد. پلاک های منصوب باید همیشه در جای خود قرار داشته باشد.

ماده 8 ـ شهربانی پس از شماره‌ گذاری و ثبت مشخصات وسیله نقلیه کارتی که حاوی ‌مشخصات و ظرفیت آن باشد صادر و به مالک تسلیم می‌نماید. این کارت باید همیشه همراه‌ راننده وسیله نقلیه مربوطه باشد. به علاوه ظرفیت وسایل نقلیه مسافربری در داخل آنها طوری ‌نوشته می‌شود که قابل خواندن باشد.

ماده 9 ـ وسیله نقلیه عمومی که در هر شهر شماره‌گذاری می‌شود باید فقط در همان شهر و منطقه‌ای که شهربانی تعیین می‌کنند به کار پردازد مگر اینکه موافقت شهربانی های مربوط با تغییر محل کار جلب شده باشد والا از کارکردن جلوگیری خواهد شد.

ماده 10 ـ هرگاه کارت مشخصات یا پلاک اتومبیل مفقود یا ضایع گردد مالک وسیله نقلیه ‌موظف است ضمن اعلام مراتب به مقامات صلاحیت دار حداکثر ظرف 48 ساعت شخصا یا وسیله نماینده خود جهت اخذ المثنای کارت یا پلاک جدید به شهربانی مراجعه نماید.

ماده 11 ـ سازندان و فروشندگان و حمل‌ کنندگان وسایل نقلیه فقط جهت عرضه نمودن یا نقل آنها از محلی به محل دیگر بدون انجام تشریفات شماره ‌گذاری از شهربانی پلاک ویژه یا موقت دریافت خواهند کرد.

ماده 12 ـ هر سازنده یا فروشنده وسیله نقلیه موظف است دفتری برای ثبت سابقه استفاده ‌از شماره‌ های ویژه و تعیین اینکه در چه مدت و چه تاریخی شماره ویژه بر روی چه وسیله‌ای ‌نصب و به وسیله چه کسانی از آن استفاده شده داشته باشد، این دفتر در مواقع مراجعه مأموران‌ شهربانی باید ارایه شود.

ماده 13 ـ در مواردی که مالک وسیله نقلیه آدرس خود را تغییر می‌دهد باید ظرف 48 ساعت اداره شهربانی را کتبا از آدرس جدید خود مطلع سازد.

ماده 14 ـ مالک وسیله نقلیه در صورتی که بخواهد موتور یا هر یک از قطعات اصلی یارنگ آن را تغییر دهد موظف است قبلا مدرک مربوط را به شهربانی جهت کسب اجازه تسلیم‌ نماید تا پس از تغییر آنها کارت مشخصات جدید صادر گردد.

ماده 15 ـ در صورت انتقال مالکیت وسیله نقلیه فروشنده موظف است فورا کارت ‌مشخصات را به شهربانی محل تسلیم نماید. باضافه مالک جدید پس از انتقال باید برای ‌دریافت کارت مشخصات بنام خود به شهربانی مراجعه نماید. شهربانی پس از وصول‌ درخواست خریدار فتوکپی یا رونوشت مصدق سند انتقال ‌، کارت مشخصات جدیدی بنام او صادر و به وی تسلیم خواهد نمود.

ماده 16 ـ شخصی که وسیله نقلیه در اختیار و تصرف او است (اعم از اینکه مالک باشد یا نباشد) موظف است در صورتی که وسیله نقلیه مورد تصرف غیرمجاز واقع شود و همچنین پس‌از رفع تصرف غیرمجاز حداکثر ظرف 48 ساعت مراتب را به مقامات انتظامی محل اعلام دارد.

ماده 17 ـ شهربانی در موارد زیر پلاک شماره را پس می‌گیرد:

1 ـ هرگاه پلاک اشتباها به وسیله نقلیه‌ ای نصب شده باشد.

2 ـ در موارد مذکور در ماده 43 اصلاحی این آیین ‌نامه‌.

3 ـ وقتی که وسیله نقلیه اوراق شده باشد.

ماده 18 ـ پس از رفع اشتباه یا فراهم شدن موجبات استرداد پلاک مذکور در بند 2 پلاک به‌ صاحب وسیله نقلیه مسترد خواهد شد.

ماده 19 ـ شهربانی می‌تواند پلاک شماره ویژه یا موقت متعلق به سازندگان و فروشندگان یا حمل‌ کنندگان وسایل نقلیه را به علت عدم لزوم استعمال یا استعمال برخلاف مقررات آن یا به‌ علت تقلب در آنها پس بگیرد.

ماده 20 ـ کلیه دارندگان وسایل نقلیه موظفند ظرف دو ماه از تاریخ تصویب این آیین ‌نامه ‌نشانی دقیق خود و مشخصات کامل وسیله نقلیه خویش را به شهربانی محل شماره‌ گذاری اعلام‌ دارند.